Γλέντι Νεολαίας Κάσου – Γιορτάζουμε την Ενσωμάτωση

Η Κασιώτικη Νεολαία του “Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων” με αφορμή την 73η επέτειο από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, σας προσκαλεί σε μία γιορτή-γλέντι στις 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 14.00, στην προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσα του Σωματείου που βρίσκεται επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 56 στην Αθήνα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά, νέοι συμπατριώτες μας – γλεντιστές απ΄όλη τη Δωδεκάνησο, με λύρες, λαούτα, μοναδικούς παραδοσιακούς σκοπούς και αυτοσχέδιες “μαντινάες”.

Τα Δωδεκάνησα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού και ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947. Όλοι οι μεγάλοι κατακτητές από τα γειτονικά μας και μη έθνη επέδραμαν στα Δωδεκάνησα. Η 7η Μαρτίου, αποτελεί ορόσημο όχι μόνο στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και όλης της Ελλάδος, εφόσον ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για τη σύσταση του Ελληνικού κράτους.

Σε αυτή την ξεχωριστή επέτειο της Ενσωμάτωσης και της Αλληλεγγύης, είναι τιμή μας να είμαστε οικοδεσπότες και να σας έχουμε όλους κοντά μας, μικρούς και μεγάλους, στη χαρά και στο γλέντι μας!

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

3ης Σεπτεμβρίου 56, β’ όροφος, Αθήνα

Ώρα προσέλευσης: 14.00

Είσοδος: 5 €

(περιλαμβάνεται φαγητό και ποτό)

Η Κάσος το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου, υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων αξιόλογη ναυτική και εμπορική δύναμη. Στις αρχές του 19ου αιώνα απαριθμούσε στόλο με 700 περίπου πλοία που στη συνέχεια μετατράπηκε σε πολεμικό για τις ανάγκες της Επανάστασης. Το 1824 Τουρκαιγύπτιοι εισβάλουν στο νησί, όπου λεηλατείται, καταστρέφεται και ερημώνεται. Η Κάσος αναγεννάται από τις στάχτες της και σήμερα απαριθμεί περί τους 1.000 μόνιμους κατοίκους. Πολλοί Κασιώτες μετανάστευσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική, διακρίθηκαν στη ναυτιλία και  πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα του 20ού αιώνα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 η Κάσος ανακηρύσσεται “Ηρωική” από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο “Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων” είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1928 στην Αθήνα, την εποχή του μεσοπολέμου, μια εποχή αβέβαιη για όλα τα  Δωδεκάνησα, που στέναζαν κάτω από την μπότα του Ιταλού δυνάστη. Σκοποί του Συλλόγου από την ίδρυσή του έως και σήμερα είναι η συσπείρωση των μελών του, η διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κάσου, η οργάνωση πνευματικών εκδηλώσεων, η υλική συνδρομή προς αναξιοπαθούντες Κασιώτες και  η προώθηση των συμφερόντων της Κάσου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Άγγελα – Πατρούλα Γλύτση
Μέλος ΔΣ του “Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων”
Τ: +30 697 47 54 700