Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 20/8/2019 στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου Καρπάθου η προβολή του ιστορικού φωτοντοκιμαντέρ «ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα» παραγωγής του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων.

Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων, η Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” (Πειραιά), η Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” και ο Πολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος Ολύμπου Καρπάθου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ”. Τους δεκάδες συγκεντρωθέντες στην κατάμεστη αίθουσα του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Διαφανίου προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην επίπονη προσπάθεια που οδήγησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συντελεστές του σημαντικού αυτού έργου.

Παραβρέθηκαν οι: Κομνηνός Γ. Σακέλλης νεοεκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου, Ρούλα Χουβαρδά -Παπαβασίλη νεοεκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος Ολύμπου Καρπάθου, Νίκος Γ. Αναστασιάδης Πρόεδρος της Αδελφότητας “Η ΒΡΥΚΟΥΣ”, Γιάννης Β. Χατζηβασίλης Πρόεδρος του Συλλόγου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ”, Γιάννης Γ. Τσέρκης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διαφανίου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, Γιώργος Ν. Αναστασιάδης Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” και του ΣΑΚ, Παύλος Ε. Μαρούκλας Υπεύθυνος Έκδοσης της “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΗΧΟΥΣ”, Νίκος Κ. Διακογεωργίου Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Κωστής Γ. Ζωγραφίδης Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιώργος Η. Ζωγραφίδης πρώην Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Σοφία Κόνσολα-Παραγιού πρώην Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου και ο Λάμπης Πλάτσης, τ. υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Από πλευράς της ομάδας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ παρέστησαν ο Γιώργος Τσαμπανάκης, υπεύθυνος ιστορικής έρευνας και η Πόπη Αναστασιάδη-Παπαμανώλη που είχε τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων.

Η προβληθείσα ταινία συγκίνησε τους παρευρεθέντες θεατές οι οποίοι εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια για το περιεχόμενό της, ενώ διατέθηκε και αξιόλογος αριθμός αντιγράφων σε μορφή DVD προς ενίσχυση του ταμείου του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων.