Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, σε μία σεμνή τελετή στην Αίθουσα Τελετών της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά. Η ενδυμασία θα φέρεται από τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς σε επετειακές εκδηλώσεις και σε ημέρες μνήμης και τιμής κατά περίπτωση, μετά από ανάλογη έγκριση του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η υλοποίηση της ιδέας αυτής αποτελεί το επιστέγασμα της αναγνώρισης που αρμόζει στους μπουρλοτιέρηδες και τους ναυμάχους αγωνιστές του 1821 οι οποίοι αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα. «Οι απλοί νησιώτες του Αιγαίου, που ως άξιοι ακρίτες διαφύλαξαν την Ελληνικότητα και τις παραδόσεις τους, παρά την πολύχρονη κατοχή των νησιών μας από τόσους κατακτητές, θα βρουν επιτέλους την εκπροσώπησή τους στο επίλεκτο αυτό σώμα της Προεδρικής Φρουράς, είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ομάδας Αρχιπέλαγος κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος», εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του -μεταξύ άλλων- τόνισε: «Κυρίες και Κύριοι, από σήμερα, οι «Βρακοφόροι του Αιγαίου» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Αυτή η πρωτοβουλία συνιστά εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους. Και το χρέος αυτό το οφείλουμε στους κατοίκους αγωνιστές του Αιγαίου. Σ’ εκείνους οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Αιγαίου, αγωνίσθηκαν για την ένταξη του Αιγαίου στον Εθνικό μας Κορμό και αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, των Συνόρων μας, της Κυριαρχίας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας. Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Και αυτή τη σημασία έχει -αφού ευχαριστήσω το «Αρχιπέλαγος» για την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε- η ένταξη των «Βρακοφόρων» στην Προεδρική Φρουρά».

Το σχετικό πρακτικό υπεγράφη με πολλή συγκίνηση εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» από τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο και εκ μέρους του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γρηγόρη Πρεζεράκο.

Εξαιρετική τιμή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο εύζωνας της Προεδρικής Φρουράς που επιλέχθηκε να φορέσει την παραδοσιακή ενδυμασία του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» είναι ο γιος του πρώην προέδρου της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» Μανόλη Διακογεωργίου, Αντώνης.

Στην εκδήλωση τίμησαν παρέστησαν μεταξύ άλλων:

• Ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Δημητρόγλου
  • Ο Γ.Γ. Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς,
  • Η Διευθύντρια Ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ελεωνόρα Βλάικου,
  • Ο Γ.Γ. Του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Αρχιπλοίαρχος ε.α. κ. Ι. Λιναρδάκης
  • Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς κ. Ι. Φραγκούλης
  • Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Α. Κουζούπης
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Καθηγητής κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
  • Ο απόγονος Αγωνιστή 1821 και Πρόεδρος Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Ι. Σαχίνης
  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων κα Δήμητρα Μαρκαντέ
  • Η Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών-Πειραιώς κα Μαρία Κορδίνα
  • Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Χαλκιτών Αθηνών-Πειραιώς κα Σοφία Ηρακλείδου
  • Μέλη Δ.Σ. Αιγαιακών συλλόγων και σωματείων, καθηγητές, δημοσιογράφοι και φυσικά πολλοί φίλοι και μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος»

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» και ιδιαίτερα στον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο και την κα Ευδοκία Βουβάλη για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και τις ακούραστες προσπάθειές τους από το 2017 για την ανάδειξη και την αναγνώριση της συμβολής των ναυτικών του Αιγαίου στην απελευθέρωση της πατρίδας.